Logo Pic
Baracus őrmester 2024. szeptember 26.

Harckocsizós filmek - Fehér tigris (2012)

Az örmény származású, de orosz filmeket készítő Karen Shakhnazarov (aki a Karen keresztnév nőies hangzása dacára férfi rendező) 2012-ben készítette el a Fehér tigris című második világháborús harckocsizó filmjét. A tankos filmek kedvelői ismerik és bizonyos látvány-jelenetei miatt kedvelik is. Mostani posztunk erről a filmről szól.

feher_tigris.jpg

Orosz T-34/85 harckocsik a filmben. A kép forrása: www.imdb.com

Az alaptörténet egy front-sztorinak indul, melyben a keleti hadszíntéren az orosz katonák körében babonás félelemmel kezd terjedni egy titokzatos német harckocsi híre. A fehérre festett Tigris tank sorra semmisíti meg az oroszok T–34-es harckocsijait, és úgy tűnik, képtelenség legyőzni.

A tank típusa egyébként igazi érdekesség, én leginkább egy Tiger (P)-nek nézem, melyet 1941-ben a Porsche gyártott, ám fejlesztése nem fejeződött be teljesen. A másik oldalon ekkoriban jelenik meg a T–34/85 mely talán képes felvenni a versenyt vele (legalábbis az oroszok ebben reménykednek). Ám a rejtélyes német tank mindig túljár az oroszok eszén. A vele való találkozásban mindenki meghal, egyetlen kivétellel, ő: Najdenov (Aleksey Vertkov), aki bár borzalmasan összeég, ám csodával határos módon mégis életben marad.

fehertigris_tank.jpg

A kép forrása:LINK

Fedotov őrnagy (Vitalij Kiscsenko) őt bízza meg a Fehér tigris felkutatásával és legyőzésével. Ehhez Najdenov rendelkezésére bocsátanak egy felspécizett T–34/85-ös tankot, a legjobbat, amit az orosz hadvezetőség ki tud állítani. Megkezdődik tehát a párharc a felek között, és a hajsza a nácik titokzatos tankja után.

Fehér tigrist mindvégig valamiféle misztikum övezi, mintha az istenek oltalmaznák, vagy mintha nem is emberek irányítanák. Sajnos a film legvégéig nem tudjuk meg, hogy kik ültek benne, kiknek volt köszönhető a rengeteg bravúros győzelem.

A film utolsó harmada teljesen másról szól, mintha Shakhnazarov bele akart volna még préselni filmjébe valamiféle emelkedett bölcsességet, melyet a fegyverszüneti tárgyalások megtekintése után maga Adolf Hitler mond el a nézőknek.

fehertigris_film.jpg

A kép forrása: thefilmstage.com

A Führer egy ismeretlennel beszélget, miközben kifejti: a háború mindig is természetes velejárója volt az emberiség történetének, és folyamatosnak tekinthető, legfeljebb szünetek szakítják meg (mint épp napjainkban is). Nagy kár a Fehér tigris elkalandozó zárásáért, mert a tankos jelenetek kifejezetten látványosak, a scriptnek meg kellett volna maradnia ezen az eredeti nyomvonalon.

Értékelésem 4 csillag a filmre, mert az olyan harckocsi fanoknak, mint jómagam, valódi csemegét jelentenek a tank párharcok és csatajelenetek. A Fehér tigrist ajánlom minden tankőrültnek és háborús film rajongónak.

baracus_allec.jpg

Vissza a címlapra
Baracus őrmester
Filmes blog, a mafab oldalán megjelenő elemzésekkel összhangban.
Legjobban pörgő posztok
Brutális turné közeleg 2025 elején
KoaX • 6 nap
Az Iron Maiden duplázik Budapesten
sunthatneversets • 1 nap
Motta megoldást keres a Juve gólaszályára
venember83 • 3 nap
A Napoli elleni mérkőzés
Apuleius • 6 nap
Elhunyt Totò Schillaci
venember83 • 8 nap
Cikkek a címlapról
Az autizmus felnőttkori jegyei, ha magadra ismersz
Társadalmunk az autizmus kérdésköre mentén jobbára azzal foglalkozik, hogy az autista gyerekeket hogyan oktatjuk és támogatjuk és hogyan fognak tudni a társadalomba integrálódni. De ezek a gyerekek egyszer mindenképpen felnőnek és felnőttként ugyan ki foglalkozik velük? Még ennél is fontosabb kérdés…
A River Plate is bejutott a legjobb négy közé a Libertadores-kupában
A Libertadores-kupa negyeddöntőjében ezen a héten játszották le az egyes párharcok visszavágóit.
>