Gömbszörppel a világ körül

Tippek, tanácsok Kínába utazóknak

2018. november 18. 19:10 - Maamoo

Előkészületek 

Mivel minden alkalommal egyénileg utazunk, minden információt a netről szedek, erre az a mondásom, hogy ami nincs a neten, az nem is létezik. Kína esetében kicsit zavaró, hogy a szék-szék-emberke írás számomra értelmezhetetlen, de szinte minden (vonatmenetrend, metróvonalak, jegyrendelés stb.) megtalálható angolul is, csak keresni kell!

Utazás

Repülő - ha van rá mód javaslom az éjszakai utazást, 12 -13 óra utazás után, amikor reggel leszáll a gép, ugyan fáradt vagy és összetört, de telve kíváncsisággal rögtön nyakadba veheted a várost és este 28-30 órás ébrenlét után nem lesz gond az alvással.

Vonat - fantasztikus gyors és modern vonatparkkal rendelkezik Kína. vonat.jpg

Mi minden városba vonattal jutottunk el. Létezik az éjszakai vonat (pl. Peking-Xian, Luoyang-Nanjing, Shanghay-Peking), ide érdemes előre jegyet foglalni. Lehetőség van arra, hogy előre lefoglalod neten, kifizeted (PayPal-t fogad el a rendszer) és kéred, hogy kivigyék az első, a mi esetünkben a pekingi szállásunkra. Kis felárért megteszik, de szerintem megéri. Az éjszakai vonaton választhatsz kemény fekvőhelyest, ez azt jelenti, hogy nincs külön kabinod, a folyosóról nyílik az egymás felett lévő 3 emeletes ágy. Ez elég egyszerű. A következő kategória az a 4 személyes, 2-2 emeletes ágyból álló kabin. vonat.jpgItt mégsem a folyosón fekszel, de nem tudhatod, hogy ki lesz az alvótársad. Az ágyak egyébként kényelmesek, tiszta ágyneművel ellátottak. Mi mindig ilyennel utaztunk. Szerintem 1 éjszakát ki lehet bírni még egy idegennel is. A luxus kabin az 2 személyes, van benne mosdó, senkivel sem kell közösködni, de pont 2x olyan drága, mint a négy személyes. A vonatok szuper pontosak. Ha vonattal szeretnél utazni, akkor nagyon fontos, hogy időben érj ki a pályaudvarra, mert a biztonsági ellenőrzés, ami ugyanolyan, mint ha repülnél (csomagok átvilágítása, útlevél ellenőrzés, esetleg motozás stb.) elég sok időt elvesz. Arról nem is beszélve, hogy a kínai kijelző táblán nem is olyan egyszerű megtalálni, hogy hova, melyik peronról indul a vonat. kiiras.JPGHa már feljutottál a vagonba, akkor nincs gond. Minden vagonhoz tartozik egy kísérő, ő segít, ha persze tud angolul. De biztos, hogy figyel rád, nem kell aggódni, hogy rossz helyen szállsz le. Egyébként minden vagon elején és végén van WC (amit bezárnak, ha áll a szerelvény), egyik oldalon mosdó és forró víz vételi lehetőség is. Ez egy kínainak elengedhetetlen, mert ezzel csinálja a tésztalevesét és a teáját is. Ha nem viszel magaddal ennivalót, akkor lehet venni a mozgó árusnál is, aki többször is végigtolja a finomságokkal megrakott kocsiját.

Ha normál gyorsvonatra szeretnél jegyet venni, azt ott a helyszínen is megteheted, de fontos, hogy nyomtasd ki a pl. Xian-Luoyang közötti vonatok menetrendjét, jelöld be, hogy melyik járatra szeretnél jegyet venni és azt add oda a jegyárusnak. Így rögtön be tudja azonosítani, ugyanis a vonatok célállomása nincs kiírva angolul, csak a vonat száma alapján tudod beazonosítani a vonatokat. Persze, ha ismered a kínai írást, akkor ez a tanácsom felesleges. A vonatjegyhez szükséges az útlevél is.

Maglev – shanghai különlegesség, lebegő mágnes vasút, ami Shanghai belvárosát köti össze a reptérrel. maglev2.JPGMindössze 30 km, de érdemes kipróbálni, ugyanis 430 km/órás sebességgel száguld úgy, hogy észre sem veszed. Azonban figyelni kell, mert ezt a csúcssebességet csak napi 2 időszakban (9:02-10:47, 15:02-16:47) között éri el, a többi időpontban „csak” 300 km-rel repeszt. Ez sem kevés, de ezt bármelyik kínai express tudja.

Taxi – a pekingi reptérről semmiképpen sem ajánlom, ott sokkal célszerűbb a gyorsvasút, ami bevisz a metróig. Ha taxizni kell, akkor mindenképpen ajánlatos a pályaudvaroknál lévő hivatalos taxit választani. Be kell állni a sorba, a sor elején áll egy ember és ő ülteti be az utasokat a taxiba. Ezekben van taxióra. Ha nem hivatalos taxissal utazol (rengeteg hiéna van), akkor fontos, hogy elindulás előtt egyezz meg az árban és az se baj, ha csak a kialkudott összeg van a tárcádban, akkor nem tud lenyúlni. Egyébként úgyis le fog!

Metró – minden nagyvárosban működik. Szinte mindenhova el lehet vele jutni. Vonaljegyet minden aluljáróban lehet automatából is venni, fontos, hogy angol kijelzőst találj. Ha nincs, akkor az ott lévő alkalmazottól is vehetsz. Térkép van az állomásokon, és majd mindenütt a vagonokban is kiírják a megállókat angolul is. Egyébként a metró nagyon modern, tiszta és biztonságos. Egy a gond, csúcsidőben a tömeg. És ez olyan tömeg, ami számunkra, egyszerű európai embernek elképzelhetetlen.

Autóbérlés –egyénileg nem lehet kocsit bérelni, és ez lehet, hogy nem is véletlen. Rengeteg autó van a városokban. Leginkább új, modern, ázsiai márkák. A duda elengedhetetlen a közlekedésben. Mindig, mindenki nyomja a dudát, ami azt jelenti, hogy vigyázz, jövök, kotródj előlem!

Szállodák

Mi mindig bookingon előre foglalunk. A kiválasztott szállodát leellenőrzöm tripadviseren is. Ez annyival biztosabb, hogy nem csak a szálloda által megadott fotóik, de az utazók fotói is láthatóak, talán kisebb az átvágás esélye.  Persze így is előfordulhat, hogy beválasztunk, de 1-1 éjszakát be lehet vállalni. szoba.jpgA kiválasztásnál fontos szempont, hogy ne több száz fős szálloda legyen, ami a pénzes európai és amerikai turistákra épít. Legyen kínai, még ha nehézkes is a kommunikáció a portán, legyen tiszta és mindig metróhoz közeli. A lehető legkevesebbet kelljen cipelni a bőröndöt. Pekingben még mindig találhatók kis szállások a hutongban (kínai munkásnegyed, földszintes házakkal), közel a sétálóutcához. A kínai kis szállodákra nem jellemző, hogy az árban benne van a reggeli, ezzel számolni kell, ha egyáltalán van reggeli. És azzal is, hogy a kínai alapjában véve hangos nép.

Étkezés

Ez viszonylag egyszerű, mert mindenütt van étterem vagy kifőzde. A kérdés, hogy be mered-e vállalni. Én úgy gondolom, hogy mindent ki kell próbálni, ami gusztusos, de óvatosan. kaja2.jpgFontos, hogy legyen megfőzve, vagy átsütve. Az utcai árus a szemed előtt készíti az ételt, látod, hogy mi kerül bele. Frissen mosott zöldséget és gyümölcsöt megéri elkerülni, akármennyire guszta is. Étlapra nincs szükség, mert minden ételről van fotó, így könnyű a választás.kaja1.jpg Az étkezésnél szerintem fontos a fokozatosság elve is. Vagyis kiérkezésed utáni első este ne akarjál szuper erős kínait enni, mert annak nem lesz jó vége. Lassan kell hozzászoktatni a gyomrot az igazi kínai ételhez. Ha nem megy, akkor már Kína is tele van amerikai gyors éttermekkel. Fontos, hogy csak palackozott vizet igyál! Mindenhol utcán, boltban, metróban árulják. És a legfontosabb, mindig legyen nálad fertőtlenítő pálinka, vagy a blogom névadója, egy üveg Unicum. 1 kupica reggel, 1 kupica este megvéd mindenféle fertőzéstől. unicum.jpg

Látnivalók

A látnivalók nagy része megközelíthető és bejárható egyénileg. Az a tapasztalatom, hogy nem éri meg előre, itthonról befizetni sem a Nagyfal túrára, sem Xianban az Agyagszobrokhoz. Az ilyen nevezetességekhez minden városban, vagy akár a szállodából is szerveznek túrákat, lényegesen olcsóbban. 

Ha esetleg valakinek sikerült felkeltenem Kína iránt az érdeklődését, akkor sok szerencsét, jó utat, és máris megérte megosztanom az élményeinket!!!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gombszorppelavilagkorul.blog.hu/api/trackback/id/tr9214372671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása