Gömbszörppel a világ körül

Tippek, tanácsok Mexikóba utazóknak

2019. január 13. 07:00 - Maamoo

Mexikó hatalmas és csodálatos. A magyar turisták is felfedezték már. Jó néhány utazási iroda hirdet utakat, amelyek bázisa a Yucatan-félsziget valamelyik felkapott üdülőtelepe (Cancun, Playa del Carmen, Tulum) ahol remek all inclusive ellátást biztosító szállodák sorakoznak a parton és fakultatív programként 1-1 napos túrákra viszik az érdeklődőket a közeli ásatásokra. Az ilyen típusú utazás sem rossz, sőt… De az itt összegyűjtött tanácsaim elsősorban nem nekik, hanem az olyan kicsit „őrült és bevállalós” utazóknak szól, akik veszik a bátorságot, hogy egyénileg vágjanak bele egy teljesen más, de roppant izgalmas ország megismerésébe.

Előkészületek

Mint a blogomban már előzőleg is jeleztem, mi mindig egyénileg, nem utazási iroda által szervezett túrákat csinálunk. Tehát ha már ott vagy, akkor nincs segítség, mindent neked egyedül kell megoldani. Ezért roppant fontos a jó előkészítés és a megfelelő rugalmasság. Ez Mexikóra fokozottan érvényes, hisz a külügy szerint az ország a fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek kategóriájában szerepel. Nem javasolt az északi, USA határvidék a migránsok és a guatemalai határvidék a drogkereskedelem és a hozzá tartozó bűnözés miatt. Ezt figyelembe véve terveztük meg utunkat. A cél: Mexikóvárosból eljutni Cancunig 3200 km-t megtéve egy kicsi Hyundai i20 bérautóval.

ezustnyil.JPG

Megérkezés - Mexikóváros

A nemzetközi járatok a Benito Juarez repülőtérre érkeznek. A reptér óriási, mindenütt kutyás rendőr és biztonsági emberek. Ezt már jó itt megszokni, mert Mexikóvárosban ez mindenütt így van. A bejutás az országba nem egyszerű, a vámvizsgálat szúrópróbaszerű. Miután megkapod a csomagod, a vámnál az áthaladáshoz megnyomsz egy gombot, ha zöld mehetsz, ha piros, akkor kiszednek és átvizsgálják a csomagodat, esetleg meg is motoznak. Persze pont nekem jutott a piros, de nem volt semmi atrocitás, még az átvilágítóban bombának látszó, egyébként fertőtlenítőszerként alkalmazott  unicumos üvegeket sem vették el. Szerencsére!!!

unicum.jpg

Mexikóváros - metró

A fővárost behálózza a metró. Szuper gyors, modern, 12 vonalát naponta 7 millió ember használja. A reptér mellet van a Terminal Area megálló (5. vonal). Figyelni kell, mert nincs túl jól kitáblázva, de csak pár peso a jegy. Egyébként minden fontos nevezetességhez el lehet vele jutni. A metró olcsó, de csúcsidőben nagyon zsúfolt. Mindenkinek ajánlom! De fontos, hogy főként a Főtér (Zocalo) metróállomás és környékén fokozottan figyeljenek, mert rengeteg a zsebes!!! A trükkjük, hogy betolakodnak a zsúfolt szerelvénybe, kiszemelik az áldozatot, és amikor megáll a metró és elindul kifelé a tömeg, akkor ők is elindulnak, tülekednek kifelé és közben kizsebelnek. Ez sajnos velünk is megtörtént, csak a gyors reakciónknak köszönhető, hogy a zsebesünk inkább ledobta a már megszerzett tárcánkat és már ugrott is vissza a szerelvénybe, egy sikeresebb akció reményében.

Mexikóváros - taxi

Rengeteg a taxi a városban, de itt is igaz a mondás, hogy csak taxiórával ellátott taxiba érdemes beszállni és kapcsoltassuk is be az órát. Mivel rengeteg a „fekete” taxis, ha mégis őket választanád, akkor még indulás előtt le kell tisztázni az árat. Sok szálloda ajánl reptéri transzfert is, ami nagyon kényelmes, de az ára többszöröse a normál taxi árnak.

Mexikóváros - közbiztonság

23 milliós lakosával a világ egyik legnépesebb városa, de élhető, roppant mozgalmas metropolis. A fővárosban igen erős a katonai és rendőri jelenlét. A főtéri hostelünk tetőteraszáról folyamatosan figyelemmel kísérhettük, amint szirénázva befutott 3-4 nyitott teherautó megpakolva rohamrendőrrel vagy katonával. Rohammal leugráltak a gépkocsikról, felsorakoztak a plexi pajzsukkal, majd pihenj parancsra letámasztották a pajzsukat és belefeledkeztek okos telefonjaikba. A városban nyugodtan sétálhattunk akár éjjel, akár nappal, semmiféle inzultus nem ért.

Tüntetések

A fővárosban több tüntetésnek is szemtanúi voltunk. Itt is mindenütt rendőrök vigyázzák a rendet, de ha te nem avatkozol bele, akkor békén hagynak. Egyébként a fővároson kívül semmilyen rendbontást nem láttunk. A fokozott rendőri jelenlét csak a fővárosra volt jellemző, a 3200 km autózás alatt egyszer sem igazoltattak. A turisták által kedvelt helyeken találkoztunk a turista rendőrség feliratú autókkal is, de intézkedni egyszer sem láttuk őket.

Mexikóváros - látványosságok, nevezetességek

Számomra a csúcs az óváros, a főtér (Zocalo), a katedrális és a hangulatos Coyocan és a San Angel negyed.

zocalo.JPG

Mivel a város hatalmas, ezért javaslom az 1 napos jegy megvásárlását a városnéző hop on hop off buszra. Egy teljes nap alatt körbejárható az egész város, a következő napon már csak az előző nap kiszemelt nevezetességekhez kell visszatérni.

Mexikóvároshoz közeli nevezetességekhez (Techotihuacan, Taxco, Guadalupe) érdemes a helyi irodáknál befizetni. Megbízhatóak és megfizethetőek.

holtak_utja.JPG

Autóbérlés

Nagyon sok nagy, nemzetközi autókölcsönző cégnek van irodája Mexikóvárosban. Szerintem leginkább a reptéren érdemes bérelni, de nem rögtön a megérkezéskor történő felvétellel, hiszen fölösleges jó sok pénzért a szálloda előtt parkoltatni a kocsit. Arról nem is beszélve, hogy Mexikóváros közlekedése finoman szólva is kaotikus. Sok töprengés után mi nem a megbízható nemzetközi kölcsönzőktől, hanem egy olcsóbb helyi kis kölcsönzőtől (Fox-mex) béreltünk autót. Neten lehetett intézni, minden korrektnek tűnt, egészen 2 nappal az indulásig. Akkor találtam rögtön 2 netes véleményt is arról, hogy a cég átverte a kuncsaftokat, plusz költségeket akartak felszámolni a kocsi leadásakor, és amikor rendőrt hívtak, akkor ő persze a kölcsönzőnek adott igazat. De ekkor már nem volt mit tenni. És láss csodát, nekünk semmi gondunk nem volt se a céggel, se az autóval.

bucsu.JPG

Közlekedés az országban

Mexikóváros az őskáosz, főként a reptér környéke. De ha már kijutsz a fővárosból, akkor nincs gond. Az ország autóhálózata nem rossz, a főutak jó minőségűek, főként a főváros környékén és a Yucatan-félszigeten a turistalátványosságok miatt.

autopalya2.JPG

Oaxaca és Chiapas tartomány útjai már kicsit nehezebben járhatóak, de a fő gond, hogy az egész országban minden út tele van az úgynevezett tope-val. Ez nem más, mint a forgalom lassítására szolgáló fekvőrendőr, ami megtalálható a lakott település elején, bent a faluban az iskolánál, a boltnál, a postánál stb. Van, ahol előre tábla jelzi, de legtöbbször nem. Ha szerencséd van, észreveszed és lassítasz, ha nem, akkor szétesik alattad az autó és kiesik a fogtömésed.

Benzinhez mindenhol gond nélkül hozzá lehet jutni, sok a kút, kártyával is lehet fizetni.

tankolas.JPG

A tájékozódást jól segítik a táblák. A gond csak az, hogy helyi autóstérkép nem igazán fellelhető. Én ezt a goglemaps-el oldottam meg, mert ugyan menő applikációk léteznek, de valószínűleg koromból adódóan is, szeretem nyomtatott térképen is látni az útvonalat. Applikációként a maps.me segített, de felhívom minden utazó figyelmét, hogy a szállodánál ne a címet, hanem a koordinátákat írja be a keresőbe, mert a legkisebb településen is legalább 2 Benito Juarez utca található, ez nem kis gondot tud okozni a délutáni csúcsforgalom idején.

Szállodák

A szállásokat mindig előre, neten szoktuk foglalni. A nagy modern szállodákkal ellentétben mi a kis, helyi szállásokat részesítjük előnyben. Mivel kocsival utaztunk, ezért a szállás kiválasztásánál fontos volt, hogy legyen parkolója. Ezzel általában nem volt gond, de kevés kivétellel a parkoló az azt jelentette, hogy ott hagyhattuk a kocsit egy a szállodához közeli, üres telken.

 Látványosságok, nevezetességek az országban

Minden figyelemre méltó látványosság megközelíthető és egyénileg is látogatható. Nem kell sehova se előre neten jegyet foglalni. Még a nagy turistatömegek által látogatott helyekre (palenquei, uxmali, chichen itzai romok) is gyors a bejutás. De ezek mellett mindenkinek javaslom azokat a kisebb ásatásokat, mint pl. Mitla, Ruta Puuc falvai, Maya Pan, ahol szinte rajtunk kívül csak néhány ember van és maximum az aljnövényzetben futkosó leguánok zavarhatnak meg.

gyik.JPGA nevezetességek melletti parkolóban biztonságosan ott lehet hagyni a kocsit, nem volt rossz tapasztalatunk. Persze, ha megjelenik egy önként vállalkozó, aki felajánlja, hogy némi pénzmagért figyel az autóra, azt nem biztos, hogy okos dolog visszautasítani.

Nemzeti parkok meglátogatásakor nem kell meglepődni, az úgynevezett dupla fizetésen. Először fizetsz, hogy behajthass a területre, majd később a belépődíj következik. De mindenképpen megéri.

Étkezés

Mexikó nem fogyókúrázók országa! Kiváló ételek, rengeteg gyümölcs. Fő étel a kukorica és a bab. Kenyér helyett a kukoricából készült taco a jellemző. Az utcai árus megtölti csirkehússal, hagymával, kukoricával, leönti babszósszal és már kész is. Mindenhol kapható, bár a kukoricaliszt miatt melegen van egyfajta jellegzetes szaga, amivel én nem igazán tudtam megbarátkozni. Húsokból a csirke a legtöbb, de a tenger mellett kihagyhatatlan a friss tenger gyümölcsei.

kaja1.jpg

Jó szokás, hogy rendelés után rögtön hoznak egy kis ropogtatni valót és hozzá valamilyen mártogatóst is. Aki nem szereti a csípőset, az mindenképpen legyen óvatos! A csípős, az igazán csíp, ha valamire azt mondják, hogy muy picante, az fix, hogy kiégeti a szád. Ezt viszont jól hűti a helyi sör, amit lime-mal, vagy citrommal szolgálnak fel.

Remélem sikerült felkeltenem az érdeklődés, hisz Mexikóban minden együtt van, kultúra, pihenés, kalandok. VIVA LA MEXICO!!!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gombszorppelavilagkorul.blog.hu/api/trackback/id/tr6714559844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zs_ 2019.01.27. 08:40:23

A Mexikovaros kozeli nevezetessegek helyi kozlekedessel siman elerhetok, teljesen felesleges turakra befizetni.
Es egy tipp a maps.me hasznalatahoz: a szalloda nevet kell beirni, nem az utcat. Igy biztosan oda fog vinni ;o)
süti beállítások módosítása